Invitație Europa Creativă MEDIA @ TIFF - seminar dedicat Facilității Financiare de Garantare Europa Creativă – 1 iunie, orele 16.00

Data introducerii: 30 Mai 2018

Europa Creativă MEDIA & Libra internet Bank - TIFF Industry Hub, vineri 1 iunie, orele 16.00

Case study – DONBASS by Sergei Loznitsa, Cristian Nicolescu - Digital Cube

Biroul Europa Creativă România din cadrul Unității de Management a ProiectuluiMinisterul Culturii și Identității Naționale și Libra Internet Bank  vă invită vineri 1 iunie, orele 16.00, la Festivalul Internațional de Film Transilvania - TIFF Industry Hub (Piața Ștefan cel Mare nr.18, Cluj-Napoca), unde coordonatorul  Subprogramului MEDIA în cadrul Biroului Europa Creativă România, Valentina Miu și Călian Nicolae, manager relații cu clienții - Corporate, Libra Internet Bank, vor prezenta la TIFF oportunităţile europene de finanțare oferite realizatorilor de film de către Facilitatea Financiară Europa Creativă.

Seminarul îl va avea ca invitat special pe Cristian Nicolescu, CEO&Co-founder Digital Cube, care va împărtăși experiența sa privind utilizarea acestei facilități financiare pentru coproducția filmului DONBASS, film care a fost recompensat anul acesta cu premiul pentru cel mai bun regizor - Sergei Loznitsa- la Festivalul de Film de la Cannes  - secțiunea Un Certain Regard (pe care a și deschis-o).

Seminarul reprezintă o bună ocazie pentru ca reprezentanții industriei de film să se familiarieze cu facilitatea financiară Europa Creativă prin care IMM-urile românești din sectoarele culturale și creative au acces la împrumuturi de 10 milioane € și să afle de la reprezentantul Libra Internet Bank detalii concrete privind produsele de creditare și facilitatea de garantare.

Fondul European de Investiții și Libra Internet Bank au semnat  pe 2 martie 2017, la București, primul acord de garantare din România susținut prin Facilitatea Financiară pentru Sectoarele Culturale și Creative din cadrul Programului UE ”Europa Creativă” 2014-2020. Peste 200 de IMM-uri din România (din domenii precum arhitectura, cinematografia, creația artistică, design-ul și artele aplicate, industria cărții, muzeele și bibliotecile, artele spectacolului, jocurile video ș.a) pot avea astfel acces la împrumuturi garantate de Banca Europeană de Investiții în valoare totală de 10 milioane € (aproximativ 45 de milioane de lei).

România este cea de-a treia țară care beneficiază de acest mecanism de garantare prin intermediul Programului Europa Creativă al UE, după semnarea unor acorduri similare în Spania și Franța, la începutul anului 2017.

Facilitatea Financiară este parte a componentei transsectoriale a Programului Uniunii Europene ”Europa Creativă”. Are o alocare totală de 121 de milioane € pentru perioada 2016-2020, reprezentând fonduri pentru acordarea de garanții băncilor sau altor intermediari financiari care oferă împrumuturi IMM-urilor, microorganizațiilor și organizațiilor mici și mijlocii din sectoarele culturale și creative. Gestionată de Fondul European de Investiții (FEI), facilitatea a fost lansată pentru a îmbunătăți rata de finanțare a inițiativelor antreprenorilor din aceste sectoare, în condițiile în care gradul de creditare a planurilor lor de afaceri este mult mai scăzut decât în cazul altor domenii de activitate.

Accesul este liber! Vă așteptăm!