Europa Creativă – MEDIA România@Documentary Thank, Astra Film Festival 2017

Data introducerii: 17 Octombrie 2017

Joi, 19 octombrie, orele 10.30, Sala Thalia (Sala de Sticlă, str. Cetății, nr. 3-5, Sibiu)

Astra Film Festival, ediția a XXIV-a, va anima Sibiul între 16 și 22 octombrie 2017. În cele 7 săli, transformate în cinematograf pentru 7 zile, vor avea loc proiecții ale celor mai noi și captivante filme românești, hituri ale cinematografiei internaționale, concerte, instalații multimedia și evenimente imersive. Programul complet al festivalului este disponibil pe website-ul festivalului, www.astrafilm.ro.

“Astra Film Festival este un eveniment care a consacrat cinema-ul documentar în România de mai mult de două decenii. Filmele din acest festival au dovedit că au forța unică de a pătrunde în mod direct, forjând substraturile existenței umane contemporane puțin explorate.

În ediția din acest an evenimente inedite vor pune în reflector chiar și aspecte necunoscute ale cinemaului documentar. Bazându-ne pe succesul cu care au fost primite filmele de ficțiune care au amprenta abordării documentariste/realiste, anul acesta am pariat pe un film de ficțiune surpriză care va avea premiera mondială și lansarea oficială la AFF, Sibiu ”spune Dumitru Budrala, directorul festivalului.

Iată câteva highlight-uri ale ediției:

REGAL DE FILM DOCUMENTAR  - Peste 2.000 de filme din 73 de țări au fost înscrise în acest an, iar publicul va avea de ales dintr-o selecție a celor mai bune 100 de documentare produse recent, în România și în lume, și vor avea ocazia să interacționeze cu regizorii filmelor, majoritatea anunțându-și prezența la festival. Filmele din programul AFF 2017 se anunță a fi un regal de cinema documentar, în care producții din 30 țări prezintă realități din 50 de țări. Titlurile sunt grupate pe mai multe arii tematice: Călătorii identitare, Contra curentului, România pe scurt, Focus Norvegia, În țara altuia, Europa din profil, Peisaje urbane sau Vestigii ale marilor iluzii.

COMPETIȚIE - Un juriu format din 13 profesioniști ai breslei vor juriza filmele din cele 5 secțiuni competiționale ale festivalului: Internațional, România, Europa Centrală și de Est, Student și Scurt-metraje.  Într-un context în care concizia și durata devin foarte importante și există o cerere tot mai mare pentru documentarele scurte, dar și datorită creșterii exponentiale a producției de calitate în acest segment, am introdus o nouă secțiune competițională de Scurtmetraje.

VIITORUL E ACUM (FUTURE IS NOW) - Noile forme de cinema, Full Dome și VR, vor fi pentru al doilea an o prezență proeminentă în centrul Sibiului, si vor oferi publicului festivalier experiența tehnologiilor acestor noi forme de cinema și posibilitatea de a descoperi cel mai variat și bogat program de cinema virtual, ambele fiind o experiență unică în România.  

ASTRA FILM JUNIOR - Cel mai amplu proiect de educație cinematografică continuă, în al noulea an, cu un program divers și bogat, care include filme documentare și full-dome, ateliere speciale, concursuri, gândite și programate specific pentru elevii din clasele 1-12, dar și un program dedicat profesorilor.

VOCILE DOCUMENTARULUI - o pastilă din producțiile recente ale unor autori consacrati, care reprezintă voci unice ale abordării cinemaului documentar, și ale realității care ne înconjoară precum: West of the Jordan River al regizorului israelian Amos Gitai, Mrs. Fang în regia lui Wang Bing ce a câștigat Leopardul de Aur la Locarno și Homo Sapiens, o viziune extraordinară a unei lumi post-umane în regia lui Nikolaus Geyrhalter.

DOC TALK - profesorul Bill Nichols, unul dintre fondatorii și cei mai importanți teoreticieni ai studiului de cinema documentar, profesor emerit în departamentul de cinema al Universității de Stat din San Francisco (San Francisco State University) și președinte al consiliului consultativ al Institutului de Film Documentar (Documentary Film Institute), va analiza în fața publicului festivalier filmul Grizzly Man al celebrului regizor Werner Herzog.

“POST TRUTH TOOLS” – 3 filme, o discuție - panel, și un masterclass, acest program va aduce ultimele noutăți și aspecte necunoscute ale unor teme arzătoare în era Post-Truth (Post-Adevăr): problema știrilor false și veridicitatea documentarelor.

De asemenea, această ediție a festivalului are și un program dedicat industriei de film, Documentary Thank@AFF 2017, al cărui program complet poate fi studiat aici DocumentaryTank@AFF 2017 schedule.

Programul de industrie din cadrul Astra Film Festival 2017 se va desfășura în perioada 19-21 octombrie și cuprinde discuții, evenimente, prezentări și oportunități de networking, toate sub umbrela DocumentaryTank@AFF, care are ca scop să ofere o serie de activități orientate spre profesioniști din industria filmului. Viziunea acestui program este să încurajeze atât dezvoltarea industriei de film documentar din Europa și România, cât și a actualilor și viitorilor cineaști. În acest scop, se desfășoară o serie de discuții moderate de experți, concentrate pe finanțare, dezvoltare și distribuire de filme, new media și instruirea viitorilor regizori, producători, directori de imagine sau distribuitori.

Romanian Docs in Progress

DocumentaryTank@AFF va găzdui programul Romanian Docs in Progress, care le va oferi realizatorilorde film documentar, care în prezent elaborează povești din această parte a Europei, oportunitatea de a-și prezenta proiectele în curs de desfășurare în fața unui juriu și unui public format din profesioniști atât locali, cât și internaționali, pentru a atrage posibilități de finanțare, coproducție și distribuție. Având ca scop să sprijine noile voci și să creeze o punte între talentele noi și factorii de decizie, Romanian Docs in Progress le va oferi documentariștilor oportunitatea de a obține sprijin pentru a-și finaliza proiectele.

Ca urmare a sesiunii de pitching de anul trecut care s-a încheiat cu succes, Astra Film Festival va găzdui premiera internațională a unuia dintre filmele prezentate în 2016 - Phoenixxx (regizor Mihai Dragolea) – aflat în competiție la secțiunea România 2017. Anul acesta, cele șase proiecte pre-selectate vor avea din nou oportunitatea de a concura pentru trei premii. O nouă direcție în cadrul ediției Romanian Docs in Progress din acest an va fi o sesiune de networking, în care reprezentanții a zece proiecte de documentar vor avea ocazia să interacționeze cu experți consacrați în domeniul producției, finanțării și distribuirii de documentare.

Oportunități de finanțare și networking

Câteva prelegeri din cadrul programului DocumentaryTank@AFF 2017 vor fi dedicate dezbaterii privind provocările și preocupările cu care se confruntă de obicei realizatorii de film documentar când schițează o strategie de finanțare pentru proiectul lor și oportunitățile pe care unele dintre marile foruri ale industriei filmului european le oferă în acest sens:

Creative Europe MEDIA: oportunități europene pentru realizatorii de film documentar

Valentina Miu, coordonator Europa Creativă-MEDIA Romania în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale- Unitatea de Management a Proiectului, va prezenta oportunitățile europene disponibile pentru realizatorii de documentare din cadrul programului Creative Europe (2014-2020) - MEDIA, în timp ce regizorul și producătorul român Florin Iepan (Sub-cult-ura) va prezenta filmul lui, Păr (Hair), care a primit sprijinul Europa Creativă MEDIA. Seminarul se desfășoară joi, 19 octombrie, la orele 10.30, la Sala Thalia (Sala de Sticlă, str. Cetății, nr. 3-5, Sibiu).

Cum să ajungi la public: profilul de producție de film documentar HBO Europe

Hanka Kastelicová, producător executiv de documentare pentru HBO Europe, va discuta despre cultura companiei în care lucrează, prezentând o analiză detaliată asupra posibilităților de finanțare, producție, vânzări și distribuție de documentare oferite de HBO Europe. Hanka le va da exemple din experiența ei vastă cineaștilor aflați în căutare de sprijin financiar și de distribuție, concentrându-se pe posibilitățile cineaștilor români.

Cum să ajungi la public: DocLounge

Maja Lindquist, director la Doc Lounge, o rețea scandinavă de distribuție și proiecție, și director de program la Festivalul de Film Nordisk Panorama, își va împărtăși experiențele ca director de program în cadrul unui festival și va vorbi despre felul în care pot fi folosite festivalurile pentru a ajunge la alte festivaluri, presă și distribuitori.

Cum să ajungi la public: Agregatoare de film – cei patru mari distribuitori online de film

Vincent Lucassen va prezenta activitatea UMW, un agregator care le oferă cineaștilor și producătorilor o soluție integrată ca să-și exploateze filmele pe platforme globale, precum iTunes, Google, Amazon și Microsoft. El va explica partea juridică, cum se trimit materialele către platforme și posibile strategii de marketing. Va da exemple de lansări de documentar încununate de succes din ultimii ani și va prezenta conceptul de GLOBAL NOMADS, o organizație non-profit din domeniul filmului.

Un punct de vedere al unui mentor

Un element de bază al ediției DocumentaryTank@AFF din acest an este prezența a trei școli de documentar din Europa: Jean Perret de la Haute école d’art et de design (HEAD) Genève, Marcin Malatyński de la Lodz Film School și Daniel Lang de la Hochschule für Fernsehen und Film München, care își vor prezenta pe rând departamentul, urmând o discuție cu publicul pe tema „Cele mai bune practici pentru trainingul profesional al realizatorilor de film documentar”.

Noi Forme de Film Documentar

Alexandru Berceanu, cineast, cercetător și director al centrului de cercetare CINETic (UNATC București) în interacțiune digitală, va arunca lumină asupra proiectelor de VR de la CINETic, echipei și posibilităților de producție. Prezentarea va ajunge și la întrebări importante, precum: putem să stabilim direcția în care se dezvoltă VR? Sau care va fi impactul VR asupra artelor spectacolului? Paulina Majda, cineast cu cincisprezece ani de experiență în industrie, lucrând în domeniul animației, filmului, formatului full-dome (cinema sferic) și artei, va împărtăși din experiența ei vastă, detaliind provocările și diferențele în cazul realizării de filme full-dome.

Programul Documentary Thank@AFF poate fi studiat la următoarele linkuri:

JOI 19 octombrie
VINERI 20 octombrie
SÂMBĂTĂ 21 octombrie