https://www.europa-creativa.eu/media

Calendar linii de finanţare active

  • ÃŽn curs de actualizare ...
Vezi toate măsurile de finanţare »

 

Sprijin pentru acces la piețe 2020

Cerere de propuneri EACEA/27/2019

Data-limită pentru transmiterea propunerilor:
06.02.2020, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului)

Obiective și descriere

Prezentul anunÈ› de cerere de propuneri are la bază Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului „Europa creativă” (JO L 347/221), precum È™i rectificarea la acest regulament din 27 iunie 2014 (JO L 189/260).

Prezenta cerere de propuneri este condiÈ›ionată de disponibilitatea fondurilor în urma adoptării bugetului pentru 2020 de către autoritatea bugetară.

În domeniul consolidării capacităților sectorului audiovizual, unele dintre prioritățile subprogramului MEDIA vor fi:

  • îmbunătățirea capacității operatorilor din sectorul audiovizualului de a elabora opere audiovizuale europene care să aibă potenÈ›ialul de a circula în Uniune È™i în afara acesteia È™i de a facilita coproducÈ›iile europene È™i internaÈ›ionale, inclusiv de televiziune;
  • încurajarea schimburilor între întreprinderi prin facilitarea accesului la pieÈ›e È™i la instrumente comerciale inovative pentru a permite operatoriilor din domeniul audiovizualului creÈ™terea vizibilității proiectelor lor pe pieÈ›ele Uniunii È™i pe pieÈ›ele internaÈ›ionale.

Subprogramul MEDIA va acorda sprijin pentru:

  • facilitarea coproducÈ›iilor europene È™i internaÈ›ionale incluzând filme de scurt-metraj, jocuri video, seriale de televiziune È™i transmedia;
  • facilitarea accesului la evenimente È™i pieÈ›e comerciale audiovizuale profesionale È™i la utilizarea de instrumente comerciale online în Europa È™i în afara ei;
  • facilitarea circulaÈ›iei operelor europene, inclusiv a filmelor de scurt-metraj, în Europa È™i în lume pe toate platformele È™i în toate formatele.

Solicitanți eligibili

SolicitanÈ›ii trebuie să fie entități europene (societăți private, organizaÈ›ii fără scop lucrativ, asociaÈ›ii, organizaÈ›ii caritabile, fundaÈ›ii, municipalități/primării etc.) care îÈ™i au sediul în una dintre țările participante la subprogramul MEDIA È™i care sunt deÈ›inute în mod direct sau prin participare majoritară de resortisanÈ›i ai acestor țări.

În măsura în care sunt îndeplinite toate condiÈ›iile menÈ›ionate la articolul 8 din Regulamentul privind instituirea programului „Europa creativă”, iar Comisia a lansat negocierile cu È›ara respectivă, sunt eligibile dosarele depuse de entități juridice din una dintre următoarele țări:

  • statele membre ale UE È™i țările È™i teritoriile de peste mări care sunt eligibile să participe la program în temeiul articolului 58 din Decizia 2001/822/CE a Consiliului;
  • țările aderente, țările candidate È™i țările potenÈ›ial candidate care beneficiază de o strategie de preaderare, în conformitate cu principiile generale È™i cu clauzele È™i condiÈ›iile generale de participare a acestor țări la programele Uniunii stabilite în acordurile-cadru, în deciziile Consiliului de asociere sau în acordurile similare respective;
  • țările AELS care sunt membre ale SEE, în conformitate cu dispoziÈ›iile Acordului privind SEE;
  • ConfederaÈ›ia ElveÈ›iană, pe baza unui acord bilateral care urmează să fie încheiat cu această È›ară;
  • țările vizate de politica europeană de vecinătate, în conformitate cu procedurile definite împreună cu aceste țări ca urmare a acordurilor-cadru care prevăd participarea lor la programele Uniunii Europene;
  • Programul este deschis, de asemenea, pentru acÈ›iunile de cooperare bilaterală sau multilaterală care vizează țările sau regiunile selectate pe baza unor credite suplimentare plătite de aceste țări sau de aceste regiuni È™i a unor acorduri specifice care urmează a fi convenite cu țările sau regiunile respective.

Programul permite cooperarea È™i acÈ›iunile comune cu țările care nu participă la program, precum È™i cu organizaÈ›iile internaÈ›ionale care sunt active în sectoarele culturale È™i creative, precum UNESCO, Consiliul Europei, OrganizaÈ›ia pentru Cooperare È™i Dezvoltare Economică sau OrganizaÈ›ia Mondială a Proprietății Intelectuale, pe baza unor contribuÈ›ii comune pentru realizarea obiectivelor programului.

Agenția poate selecta propuneri ale unor solicitanți din țări din afara UE, cu condiția ca, la data deciziei de atribuire, să fi fost semnate acorduri care să stabilească modalitățile de participare a țărilor respective la programul instituit prin regulamentul menționat mai sus.

Lista actuală a țărilor care îndeplinesc condiÈ›iile prevăzute la articolul 8 din Regulament È™i care demonstrează că Comisia a început negocierile cu aceste țări poate fi găsită aici.

Persoanele fizice nu pot aplica pentru fonduri.

Acțiuni eligibile

Prin prezenta cerere de propuneri se urmăreÈ™te sprijinirea acÈ›iunilor È™i a activităților desfășurate pe teritoriul È™i în afara țărilor participante la subprogamul MEDIA.

Vor fi considerate eligibile numai dosarele care corespund cel puțin uneia dintre cele 2 acțiuni enumerate mai jos:

  • AcÈ›iunea 1 – PieÈ›e (fizice) între întreprinderi pentru profesioniÈ™tii europeni din domeniul audiovizualului
  • AcÈ›iunea 2 – Activități între întreprinderi de promovare a operelor europene

Activitățile trebuie să demareze între 01.07.2020 È™i 30.06.2021.

Durata maximă a acțiunii este de 12 luni.

Criterii de atribuire

Dosarele eligibile vor fi evaluate pe baza unui punctaj maxim de 100 de puncte, în funcÈ›ie de criteriile È™i ponderea următoare:

Acțiunea 1

  • Relevanță È™i valoare adăugată europeană (30 de puncte)
    RelevanÈ›a conÈ›inutului acÈ›iunii, È™i anume aspectele inovatoare È™i dimensiunea internaÈ›ională È™i europeană în raport cu obiectivele cererii de propuneri È™i cu nevoile industriei audiovizualului, incluzând jocuri video, seriale de televiziune, transmedia È™i filme de scurtmetraj.
  • Calitatea conÈ›inutului È™i a activităților (30 de puncte)
    Adecvarea metodologiei la obiective, È™i anume formatul, grupul È›intă, metodele de selecÈ›ie, sinergia È™i colaborarea cu alte proiecte, instrumentele incluzând utilizarea de tehnologii digitale relevante pentru noile modele comerciale, fezabilitate È™i rentabilitate.
  • Diseminarea rezultatelor proiectului, impactul È™i sustenabilitatea (30 de puncte)
    Impactul asupra finanțării, circulației internaționale și audienței globale a proiectelor și operelor și/sau efectele structurante asupra industriei europene a audiovizualului.
  • Organizarea echipei de proiect (10 puncte)
    Repartizarea rolurilor È™i a responsabilităților echipei în raport cu obiectivele specifice ale acÈ›iunii.

Acțiunea 2

  • Relevanță È™i valoare adăugată europeană (30 de puncte)
    RelevanÈ›a activității promoÈ›ionale B2B în raport cu obiectivele cererii de propuneri, valoarea adăugată în ceea ce priveÈ™te vizibilitatea È™i circulaÈ›ia operelor europene pe pieÈ›ele europene È™i internaÈ›ionale, precum È™i inovarea È™i utilizarea de tehnologii digitale.
  • Calitatea conÈ›inutului È™i a activităților (30 de puncte)
    Calitatea și fezabilitatea, eficacitatea strategiei de consolidare a distribuției și circulației operelor europene pe piețele europene și internaționale și rentabilitatea acțiunii.
  • Diseminarea rezultatelor proiectului, impactul È™i sustenabilitatea (30 de puncte)
    Impactul sistemic în ceea ce priveÈ™te o mai mare vizibilitate, circulaÈ›ie È™i cotă de audiență, eficacitatea în ceea ce priveÈ™te efectele structurante asupra industriei europene a audiovizualului È™i valoarea adăugată în ceea ce priveÈ™te oportunitățile de a intra pe pieÈ›e noi.
  • Organizarea echipei de proiect (10 puncte)
    Repartizarea rolurilor È™i a responsabilităților echipei în raport cu obiectivele specifice ale acÈ›iunii.

Buget

Bugetul total disponibil este estimat la 6.8 M EUR.

Contribuția financiară a Uniunii nu poate depăși:

  • 60 % din totalul costurilor eligibile ale acÈ›iunii, în cazul acÈ›iunilor care se desfășoară în țări participante la subprogramul MEDIA;
  • 80 % din totalul costurilor eligibile ale acÈ›iunii, în cazul acÈ›iunilor care se desfășoară în țări neincluse în subprogramul MEDIA.

Comisia îÈ™i rezervă dreptul de a nu aloca toate fondurile disponibile.

Termenul de depunere a dosarelor

Propunerile trebuie depuse cel târziu la 06.02.2020, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului), utilizându-se formularul de înscriere online (formular electronic). Nu se acceptă nicio altă metodă de depunere a dosarelor.
SolicitanÈ›ii trebuie să furnizeze toate documentele solicitate È™i menÈ›ionate în formularele electronice.

Detalii complete

Textul integral al îndrumărilor È™i formularele de înscriere pot fi găsite aici.

Dosarele trebuie să respecte toate condiÈ›iile precizate în îndrumări È™i să fie depuse utilizând formularele electronice puse la dispoziÈ›ie.

Rezultate »