Data-limită pentru transmiterea propunerilor:
Prezentul anunÈ› de cerere de propuneri are la bază Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului „Europa creativă” (JO L 347/221), precum È™i rectificarea la acest regulament din 27 iunie 2014 (JO L 189/260).
Prezenta cerere de propuneri este condiÈ›ionată de disponibilitatea fondurilor în urma adoptării bugetului pentru 2020 de către autoritatea bugetară.
În cadrul obiectivului specific de consolidare a capacității sectorului audiovizual european de a funcÈ›iona la nivel transnaÈ›ional È™i internaÈ›ional, una dintre prioritățile subprogramului MEDIA este îmbunătățirea capacității operatorilor din sectorul audiovizualului de a realiza proiecte care să se poată derula în toată Europa È™i în afara acesteia, precum È™i de a facilita realizarea de coproducÈ›ii europene È™i internaÈ›ionale.
Subprogramul MEDIA acordă sprijin pentru:
Prezentul anunÈ› de cerere de propuneri se adresează societăților europene ale căror activități contribuie la atingerea obiectivelor menÈ›ionate mai sus, în special societăților europene de producÈ›ie independente legal constituite cu cel puÈ›in 36 de luni înainte de data depunerii cererii È™i care pot demonstra un palmares recent.
Sunt eligibile candidaturile din partea entităților juridice înfiinÈ›ate într-una dintre următoarele țări, numai dacă sunt îndeplinite toate condiÈ›iile menÈ›ionate la articolul 8 din Regulamentul privind instituirea programului „Europa Creativă:
Programul este deschis, de asemenea, acÈ›iunilor de cooperare bilaterală sau multilaterală care vizează anumite țări sau regiuni, în funcÈ›ie de creditele suplimentare plătite de țările sau regiunile respective È™i de acordurile specifice care urmează să fie convenite cu acestea.
Programul permite cooperarea È™i acÈ›iunile comune cu țări care nu participă la program, precum È™i cu organizaÈ›ii internaÈ›ionale care activează în sectoarele culturale È™i creative, cum ar fi UNESCO, Consiliul Europei, OrganizaÈ›ia pentru Cooperare È™i Dezvoltare Economică sau OrganizaÈ›ia Mondială a Proprietății Intelectuale, pe baza contribuÈ›iilor comune la realizarea obiectivelor programului.
Pot fi selectate È™i propuneri ale unor candidaÈ›i din țări aflate în afara UE, cu condiÈ›ia ca, la data deciziei de atribuire, să fi fost semnate acorduri de stabilire a modalităților de participare a țărilor respective la programul instituit prin regulamentul menÈ›ionat mai sus.
Sunt eligibile activitățile de realizare a următoarelor tipuri de opere audiovizuale:
Platformele digitale se adresează următoarelor tipuri de proiecte: filme de animație, documentare creative și proiecte de ficțiune concepute pentru dispozitive cu ecrane multiple, proiecte interactive, seriale web liniare și neliniare, precum și proiecte narative de realitate virtuală.
Începerea filmărilor (sau acÈ›iunea echivalentă) la proiectele depuse trebuie programată după 8 luni de la data depunerii cererii.
De asemenea, solicitantul trebuie să dețină majoritatea drepturilor legate de proiect.
În cazul în care la portofoliu se adaugă un scurtmetraj, activitățile pentru dezvoltarea È™i producÈ›ia scurtmetrajului sunt eligibile pentru cofinanÈ›are dacă:
1) scurtmetrajul durează cel mult 20 de minute și susține un nou talent.
2) filmările (sau acÈ›iunea echivalentă) la scurtmetrajul depus nu încep înainte de data depunerii cererii.
Pentru a fi eligibile, cererile trebuie să conțină minimum 3 și maximum 5 proiecte eligibile.
Nu sunt eligibile cererile care solicită o contribuție financiară mai mică de 70 000 EUR.
Beneficiarii de grant pentru un portofoliu de proiecte È™i semnat în anul în care s-a publicat cererea de propuneri (2019) nu pot participa.
Solicitanții pot depune o singură cerere pe an, fie pentru un portofoliu de proiecte (cerere de propuneri EACEA 18/2019), fie pentru unul dintre cele două termene pentru cererea de proiect individual (cerere de propuneri EACEA 17/2019).
Durata maximă a proiectului este de 36 de luni de la data declanșării acțiunii.
Se va acorda un punctaj dintr-un total de 100 de puncte, pe baza următoarelor ponderi:
Se acordă „automat” puncte suplimentare pentru:
1) societățile solicitante înfiinÈ›ate în țări cu capacitate de producÈ›ie redusă (10 puncte suplimentare);
2) societățile solicitante înfiinÈ›ate în țări cu capacitate de producÈ›ie medie (5 puncte suplimentare).
Bugetul total disponibil este de 12,5 milioane EUR. Contribuția financiară se acordă sub formă de subvenție.
Contribuția minimă pe acțiune este de 70 000 EUR.
Contribuția maximă pe acțiune este de:
ContribuÈ›ia financiară minimă alocată unui proiect din portofoliu este de 10 000 EUR, iar cea maximă este de 60 000 EUR, cu condiÈ›ia ca suma să nu depășească 50 % din costurile de dezvoltare eligibile ale proiectului. În cazul în care la portofoliu se adaugă un scurtmetraj, contribuÈ›ia maximă pentru acesta din urmă este de 10 000 EUR, cu condiÈ›ia ca această contribuÈ›ie să nu depășească 80 % din costurile de producÈ›ie eligibile (inclusiv costurile de dezvoltare) ale proiectului.
Cererea de propuneri are un singur termen. Cererea de finanÈ›are trebuie depusă È™i primită în intervalul cuprins între data publicării cererii de propuneri È™i 04.02.2020, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului), data închiderii cererii de propuneri.
Propunerile trebuie primite cel târziu la ora 17.00 (ora Bruxelles-ului) în ziua respectivă, prin intermediul formularului electronic de candidatură (eForm).
Nu se acceptă nicio altă metodă de depunere a candidaturii.
CandidaÈ›ii trebuie să furnizeze toate documentele solicitate È™i menÈ›ionate în formularele electronice.
Textul complet al orientărilor și formularele de cerere sunt disponibile aici.
Candidaturile trebuie să respecte toate cerințele orientărilor și să fie depuse cu ajutorul formularelor electronice (eForm) puse la dispoziție.