Prezentul anunÈ› de cerere de propuneri are la bază Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului „Europa creativă” (JO L 347/221), precum È™i rectificarea la acest regulament din 27 iunie 2014 (JO L 189/260).
În domeniul consolidării capacităților sectorului audiovizual, una dintre prioritățile subprogramului MEDIA este facilitarea dobândirii È™i îmbunătățirii abilităților È™i competenÈ›elor în cazul profesioniÈ™tilor din domeniul audiovizualului È™i a constituirii de reÈ›ele, inclusiv încurajarea utilizării tehnologiilor digitale pentru a se asigura adaptarea la evoluÈ›ia pieÈ›ei, testarea unor noi abordări pentru dezvoltarea publicului È™i testarea noilor modele de afaceri.
Subprogramul MEDIA acordă sprijin pentru dezvoltarea unei game complete de măsuri de formare care să promoveze dobândirea È™i îmbunătățirea abilităților È™i competenÈ›elor în cazul profesioniÈ™tilor din domeniul audiovizual, schimbul de cunoÈ™tinÈ›e È™i colaborarea în reÈ›ele, inclusiv integrarea tehnologiilor digitale.
Obiectivul acestei linii de finanÅ£are este facilitarea ÅŸi îmbunătăţirea competenÅ£elor profesioniÅŸtilor din industria audiovizuală ÅŸi dezvoltarea de reÅ£ele; accentul se pune pe utilizarea tehnologiilor digitale pentru a asigura adaptarea la cele mai recente tendinÅ£e ale pieÅ£ei, testarea unor noi tehnici narative în toate formatele ÅŸi pe toate platformele, testarea de noi modalităţi pentru dezvoltarea publicului - inclusiv pentru atragerea publicului tânăr, testarea unor noi modele de afaceri ÅŸi creÅŸterea capacităţii de a accesa finanÅ£are.
SolicitanÈ›ii trebuie să fie entități europene din sectorul audiovizual (societăți private, organizaÈ›ii non-profit, asociaÈ›ii, organizaÈ›ii caritabile, fundaÈ›ii, municipalități/primării etc.) care îÈ™i au sediul în una dintre țările participante la subprogramul MEDIA È™i care sunt deÈ›inute în mod direct sau prin participare majoritară de resortisanÈ›i ai acestor țări.
Candidaturile din partea entităților juridice stabilite într-una din următoarele categorii de țări sunt eligibile numai dacă sunt îndeplinite toate condiÈ›iile menÈ›ionate la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului privind instituirea programului „Europa creativă”(JO L 347/221), iar Comisia Europeană a iniÈ›iat negocieri cu È›ara respectivă:
Programul este deschis, de asemenea, acÈ›iunilor de cooperare bilaterală sau multilaterală care vizează anumite țări sau regiuni, în funcÈ›ie de creditele suplimentare plătite de țările sau regiunile respective È™i de acordurile specifice care urmează să fie convenite cu acestea.
Programul permite cooperarea È™i acÈ›iunile comune cu țări care nu participă la program, precum È™i cu organizaÈ›ii internaÈ›ionale care activează în sectoarele culturale È™i creative, cum ar fi UNESCO, Consiliul Europei, OrganizaÈ›ia pentru Cooperare È™i Dezvoltare Economică sau OrganizaÈ›ia Mondială a Proprietății Intelectuale, pe baza contribuÈ›iilor comune la realizarea obiectivelor programului.
Pot fi selectate È™i propuneri ale unor candidaÈ›i din țări aflate în afara UE, cu condiÈ›ia ca, la data deciziei de atribuire, să fi fost semnate acorduri de stabilire a modalităților de participare a țărilor respective la programul instituit prin regulamentul menÈ›ionat mai sus.
Dosarele trebuie să fie depuse pentru activități care vizează dezvoltarea capacității profesioniÈ™tilor din sectorul audiovizualului de a înÈ›elege È™i a integra o dimensiune europeană È™i internaÈ›ională în activitatea lor prin îmbunătățirea expertizei în următoarele domenii:
SolicitanÈ›ii trebuie să depună dosarul pentru una dintre următoarele trei categorii de acÈ›iuni, în funcÈ›ie de amploare, cerinÈ›e, obiective È™i dimensiunea internaÈ›ională/ europeană/ regională:
În cadrul acestei cereri de propuneri, solicitantul depune o propunere în vederea stabilirii unui parteneriat de trei ani cu subprogramul MEDIA printr-un instrument contractual denumit Acord cadru de parteneriat/ Framework Partnership Agreement (FPA).
Activităţile trebuie să înceapă în perioada cuprinsă între data semnării deciziei de acordare a grantului ÅŸi 31.08.2019.
Durata maximă a acțiunii este de 12 luni.
Dosarele eligibile vor fi evaluate pe baza unui punctaj de 100 de puncte, în funcÈ›ie de următoarele criterii È™i ponderi:
Bugetul total disponibil este estimat la 7.5 milioane EUR.
Contribuția financiară a Uniunii Europene nu poate depăși:
Uniunea Europeană îÈ™i rezervă dreptul de a nu aloca toate fondurile disponibile.
Propunerile trebuie depuse cel târziu la 26.04.2018, ora 12.00 (la prânz, ora Bruxelles-ului), utilizându-se formularul de înscriere online (eForm). Nu se acceptă nicio altă metodă de depunere a dosarelor.
SolicitanÈ›ii trebuie să furnizeze toate documentele solicitate È™i menÈ›ionate în formularele electronice.
Textul integral al îndrumărilor È™i formularele de înscriere pot fi găsite la următoarea adresă de internet: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/support-training-2018-eacea092018_en
Dosarele trebuie să respecte toate condiÈ›iile precizate în îndrumări È™i să fie depuse utilizând formularele electronice puse la dispoziÈ›ie.