https://www.europa-creativa.eu/media

Calendar linii de finanţare active

  • ÃŽn curs de actualizare ...
Vezi toate măsurile de finanţare »

 

Sprijin pentru formare

Cerere de propuneri EACEA/09/2018

Obiective și descriere

Prezentul anunÈ› de cerere de propuneri are la bază Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului „Europa creativă” (JO L 347/221), precum È™i rectificarea la acest regulament din 27 iunie 2014 (JO L 189/260).

În domeniul consolidării capacităților sectorului audiovizual, una dintre prioritățile subprogramului MEDIA este facilitarea dobândirii È™i îmbunătățirii abilităților È™i competenÈ›elor în cazul profesioniÈ™tilor din domeniul audiovizualului È™i a constituirii de reÈ›ele, inclusiv încurajarea utilizării tehnologiilor digitale pentru a se asigura adaptarea la evoluÈ›ia pieÈ›ei, testarea unor noi abordări pentru dezvoltarea publicului È™i testarea noilor modele de afaceri.

Subprogramul MEDIA acordă sprijin pentru dezvoltarea unei game complete de măsuri de formare care să promoveze dobândirea È™i îmbunătățirea abilităților È™i competenÈ›elor în cazul profesioniÈ™tilor din domeniul audiovizual, schimbul de cunoÈ™tinÈ›e È™i colaborarea în reÈ›ele, inclusiv integrarea tehnologiilor digitale.

Obiectivul acestei linii de finanÅ£are este facilitarea ÅŸi îmbunătăţirea competenÅ£elor profesioniÅŸtilor din industria audiovizuală ÅŸi dezvoltarea de reÅ£ele; accentul se pune pe utilizarea tehnologiilor digitale pentru a asigura adaptarea la cele mai recente tendinÅ£e ale pieÅ£ei, testarea unor noi tehnici narative în toate formatele ÅŸi pe toate platformele, testarea de noi modalităţi pentru dezvoltarea publicului - inclusiv pentru atragerea publicului tânăr, testarea unor noi modele de afaceri ÅŸi creÅŸterea capacităţii de a accesa finanÅ£are.

Solicitanți eligibili

SolicitanÈ›ii trebuie să fie entități europene din sectorul audiovizual (societăți private, organizaÈ›ii non-profit, asociaÈ›ii, organizaÈ›ii caritabile, fundaÈ›ii, municipalități/primării etc.) care îÈ™i au sediul în una dintre țările participante la subprogramul MEDIA È™i care sunt deÈ›inute în mod direct sau prin participare majoritară de resortisanÈ›i ai acestor țări.

Candidaturile din partea entităților juridice stabilite într-una din următoarele categorii de țări sunt eligibile numai dacă sunt îndeplinite toate condiÈ›iile menÈ›ionate la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului privind instituirea programului „Europa creativă”(JO L 347/221), iar Comisia Europeană a iniÈ›iat negocieri cu È›ara respectivă:

  • statele membre ale UE È™i țările È™i teritoriile de peste mări care sunt eligibile să participe la program în temeiul articolului 58 din Decizia 2001/822/CE a Consiliului;
  • statele aderente, țările candidate È™i potenÈ›ial candidate care beneficiază de o strategie de preaderare, în conformitate cu principiile generale È™i cu clauzele È™i condiÈ›iile generale de participare a acestor țări la programele Uniunii Europene stabilite în acordurile-cadru, în deciziile Consiliului de asociere sau în acordurile similare respective;
  • țările AELS care sunt membre ale SEE, în conformitate cu prevederile Acordului privind SEE;
  • ConfederaÈ›ia ElveÈ›iană, pe baza unui acord bilateral care urmează să fie încheiat cu această È›ară;
  • țările care intră sub incidenÈ›a politicii europene de vecinătate, în conformitate cu procedurile convenite cu acestea în temeiul acordurilor-cadru care stabilesc participarea lor la programe ale Uniunii Europene.

Programul este deschis, de asemenea, acÈ›iunilor de cooperare bilaterală sau multilaterală care vizează anumite țări sau regiuni, în funcÈ›ie de creditele suplimentare plătite de țările sau regiunile respective È™i de acordurile specifice care urmează să fie convenite cu acestea.

Programul permite cooperarea È™i acÈ›iunile comune cu țări care nu participă la program, precum È™i cu organizaÈ›ii internaÈ›ionale care activează în sectoarele culturale È™i creative, cum ar fi UNESCO, Consiliul Europei, OrganizaÈ›ia pentru Cooperare È™i Dezvoltare Economică sau OrganizaÈ›ia Mondială a Proprietății Intelectuale, pe baza contribuÈ›iilor comune la realizarea obiectivelor programului.

Pot fi selectate È™i propuneri ale unor candidaÈ›i din țări aflate în afara UE, cu condiÈ›ia ca, la data deciziei de atribuire, să fi fost semnate acorduri de stabilire a modalităților de participare a țărilor respective la programul instituit prin regulamentul menÈ›ionat mai sus.

Acțiuni eligibile

Dosarele trebuie să fie depuse pentru activități care vizează dezvoltarea capacității profesioniÈ™tilor din sectorul audiovizualului de a înÈ›elege È™i a integra o dimensiune europeană È™i internaÈ›ională în activitatea lor prin îmbunătățirea expertizei în următoarele domenii:

  • formare referitoare la: dezvoltarea publicului, marketing, noi modele de distribuÅ£ie ÅŸi exploatare, inclusiv cele care se bazează pe cele mai recente tehnologii digitale în special pentru atragerea publicului tânăr;
  • formarea privind managementul financiar ÅŸi comercial în vederea creÅŸterii capacităţii de a accesa finanÅ£are, instrumente financiare sau noi modele de afaceri;
  • formarea privind dezvoltarea È™i realizarea de opere audiovizuale, inclusiv inovarea privind conÅ£inutul audiovizual (noi tehnici narative în toate formatele ÅŸi pe toate platformele), partajarea de cunoÈ™tinÈ›e È™i capacitatea de interconectare prin reÈ›ele;
  • formare privind soluÈ›ionarea problemelor legate de trecerea la formatul digital pentru a asigura adaptarea la evoluÈ›iile pieÈ›ei.

SolicitanÈ›ii trebuie să depună dosarul pentru una dintre următoarele trei categorii de acÈ›iuni,  în funcÈ›ie de amploare, cerinÈ›e, obiective È™i dimensiunea internaÈ›ională/ europeană/ regională:

  1. AcÈ›iuni europene: acÈ›iuni care vizează dobândirea È™i perfecÈ›ionarea abilităților È™i competenÈ›elor profesioniÈ™tilor de a-È™i desfășura activitatea în principal în Europa;
  2. AcÈ›iuni internaÈ›ionale: acÈ›iuni care vizează dezvoltarea expertizei, a cunoÈ™tinÈ›elor È™i a capacității profesioniÈ™tilor europeni de a-È™i desfășura activitatea în afara Europei prin interconectare prin reÈ›ele È™i colaborare cu profesioniÈ™tii din afara Europei;
  3. Acţiuni regionale: acţiuni care vizează dezvoltarea capacităţii profesioniştilor din ţări cu capacitate audiovizuală scăzută .

În cadrul acestei cereri de propuneri, solicitantul depune o propunere în vederea stabilirii unui parteneriat de trei ani cu subprogramul MEDIA printr-un instrument contractual denumit Acord cadru de parteneriat/ Framework Partnership Agreement (FPA).

Activităţile trebuie să înceapă în perioada cuprinsă între data semnării deciziei de acordare a grantului ÅŸi 31.08.2019.

Durata maximă a acțiunii este de 12 luni.

Criteriile de atribuire

Dosarele eligibile vor fi evaluate pe baza unui punctaj de 100 de puncte, în funcÈ›ie de următoarele criterii È™i ponderi:

  • Relevanță È™i valoare adăugată europeană (30 de puncte)
    RelevanÈ›a conÈ›inutului activității, inclusiv dimensiunea internaÈ›ională/ europeană/ regională a acesteia în ceea ce priveÈ™te obiectivele cererii de propuneri, cerinÈ›ele È™i tendinÈ›ele industriei, în special privind atragerea publicului tânăr ÅŸi utilizarea tehnologiilor digitale, nivelul de inovaÈ›ie al proiectului față de oferta de formare europeană existentă, cooperarea dintre diferiÅ£i profesioniÅŸti din ţări diferite È™i parteneriatele cu industria audiovizualului - inclusiv animaÅ£ia.
  • Calitatea conÈ›inutului È™i a activităților (40 de puncte)
    Caracterul adecvat al conÅ£inutului ÅŸi metodologiei acÅ£iunii propuse față de obiective, adecvarea formatului, eficienÅ£a ÅŸi integrarea aspectelor inovative bazate pe utilizarea celor mai recente tehnologii digitale - în special instrumente digitale de promovare, inovarea privind conÅ£inutul ÅŸi tehnica narativă, dezvoltarea talentelor, accesul la finanÅ£are. O atenÅ£ie deosebită este acordată adecvării conÅ£inutului acÅ£iunii la metodologia propusă, la abordarea pedagogică ÅŸi la dezvoltarea capacităţii profesioniÅŸtilor din ţări cu capacitate audiovizuală scăzută.
  • Diseminarea rezultatelor proiectului, impact È™i sustenabilitate (20 de puncte)
    Mecanisme de diseminare a bunelor practici și a rezultatelor, impactul acţiunii referotor la profesioniștii participanți, companiile individuale, sectorul audiovizual şi distribuţia digitală a operelor precum și impactul asupra accesului persoanelor fizice și al companiilor la piețe și rețele internaționale.
  • Organizarea echipei care va realiza proiectul (10 puncte)
    Repartizarea rolurilor È™i responsabilităților echipei, precum È™i relevanÈ›a expertizei pedagogice a preparatorilor, a experÈ›ilor È™i a îndrumătorilor în raport cu obiectivele acÈ›iunii de formare.

Buget

Bugetul total disponibil este estimat la 7.5 milioane EUR.

Contribuția financiară a Uniunii Europene nu poate depăși:

  • 60 % din totalul costurilor eligibile ale acÈ›iunii, în cazul acÈ›iunilor europene;
  • 80 % din totalul costurilor eligibile ale acÈ›iunii, în cazul acÈ›iunilor internaÅ£ionale sau regionale.

Uniunea Europeană îÈ™i rezervă dreptul de a nu aloca toate fondurile disponibile.

Termenul de depunere a dosarelor

Propunerile trebuie depuse cel târziu la 26.04.2018, ora 12.00 (la prânz, ora Bruxelles-ului), utilizându-se formularul de înscriere online (eForm). Nu se acceptă nicio altă metodă de depunere a dosarelor.
SolicitanÈ›ii trebuie să furnizeze toate documentele solicitate È™i menÈ›ionate în formularele electronice.

Detalii complete

Textul integral al îndrumărilor È™i formularele de înscriere pot fi găsite la următoarea adresă de internet: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/support-training-2018-eacea092018_en

Dosarele trebuie să respecte toate condiÈ›iile precizate în îndrumări È™i să fie depuse utilizând formularele electronice puse la dispoziÈ›ie.

Rezultate