https://www.europa-creativa.eu/media

Calendar linii de finanţare active

  • ÃŽn curs de actualizare ...
Vezi toate măsurile de finanţare »

 

Sprijin pentru festivaluri de film 2020

Cerere de propuneri EACEA/26/2019

Termene limita: 

21.11.2019, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului):
AcÈ›iunea 1 pentru activitățile care vor începe între 01.05.2020 È™i 31.10.2020 

23.04.2020, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului):
21.05.2020, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului) (actualizat 02.04.2020):  
AcÈ›iunea 1 pentru activitățile care vor începe între 01.11.2020 È™i 30.4.2021 È™i AcÈ›iunea 2.

CORRIGENDUM

Obiective și descriere

Prezentul anunÈ› de cerere de propuneri are la bază Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului „Europa creativă” (JO L 347/221), precum È™i rectificarea la acest regulament din 27 iunie 2014 (JO L 189/260).

Prezenta cerere de propuneri este condiționată de disponibilitatea fondurilor după adoptarea bugetului pentru 2020 de către autoritatea bugetară.

În domeniul promovării circulaÈ›iei transnaÈ›ionale, una dintre prioritățile subprogramului MEDIA este sprijinirea atragerii unui public mai larg ca mijloc de stimulare a interesului față de producÈ›iile audiovizuale europene È™i de îmbunătățire a accesului la acestea, în special prin promovare, evenimente, educaÅ£ie cinematografică È™i festivaluri.

Subprogramul MEDIA oferă sprijin pentru următoarele măsuri:

  • iniÈ›iative de sprijin care prezintă È™i promovează o diversitate de producÈ›ii audiovizuale europene;
  • activități de sprijin care au drept scop îmbunătățirea cunoÈ™tinÈ›elor publicului cu privire la producÈ›iile audiovizuale europene È™i sporirea interesului față de acestea.

Solicitanți eligibili

Pentru Acțiunea 1 Sprijin pentru festivaluri și Acțiunea 2 Sprijin pentru rețelele europene de festivaluri:

SolicitanÈ›ii trebuie să fie entități juridice europene (societăți private, organizaÈ›ii fără scop lucrativ, asociaÈ›ii, organizaÈ›ii caritabile, fundaÈ›ii, municipalități/primării etc.) care îÈ™i au sediul în una dintre țările participante la subprogramul MEDIA È™i care sunt deÈ›inute în mod direct sau prin participare majoritară de resortisanÈ›i ai acestor țări.

În măsura în care sunt îndeplinite toate condiÈ›iile menÈ›ionate la articolul 8 din Regulamentul privind instituirea programului „Europa creativă”, iar Comisia a lansat negocierile cu È›ara respectivă, sunt eligibile dosarele depuse de entități juridice din una dintre următoarele țări:

  • statele membre ale UE È™i țările È™i teritoriile de peste mări care sunt eligibile să participe la program în    temeiul articolului 58 din Decizia 2001/822/CE a Consiliului;
  • țările aderente, țările candidate È™i țările potenÈ›ial candidate care beneficiază de o strategie de preaderare, în conformitate cu principiile generale È™i cu clauzele È™i condiÈ›iile generale de participare a acestor țări la programele Uniunii Europene stabilite în acordurile-cadru, în deciziile Consiliului de asociere sau în acordurile similare respective;
  • țările AELS care sunt membre ale SEE, în conformitate cu dispoziÈ›iile Acordului privind SEE;
  •  ConfederaÈ›ia ElveÈ›iană, pe baza unui acord bilateral care urmează să fie încheiat cu această È›ară;
  • țările vizate de politica europeană de vecinătate, în conformitate cu procedurile definite împreună cu aceste țări ca urmare a acordurilor-cadru care prevăd participarea lor la programele Uniunii Europene;

Programul este deschis, de asemenea, pentru acțiunile de cooperare bilaterală sau multilaterală care vizează țările sau regiunile selectate pe baza unor credite suplimentare plătite de aceste țări sau de aceste regiuni și a unor acorduri specifice care urmează a fi convenite cu țările sau regiunile respective.

Programul permite cooperarea È™i acÈ›iunile comune cu țările care nu participă la program, precum È™i cu organizaÈ›iile internaÈ›ionale care sunt active în sectoarele culturale È™i creative, precum UNESCO, Consiliul Europei, OrganizaÈ›ia pentru Cooperare È™i Dezvoltare Economică sau OrganizaÈ›ia Mondială a Proprietății Intelectuale, pe baza unor contribuÈ›ii comune pentru realizarea obiectivelor programului.

Pot fi selectate și propuneri ale unor solicitanți din țări din afara UE, cu condiția ca, la data deciziei de atribuire, să fi fost semnate acorduri care să stabilească modalitățile de participare a țărilor respective la programul instituit prin regulamentul menționat mai sus.

Agenția poate să selecteze propuneri ale unor solicitanți din țări din afara UE, cu condiția ca, la data deciziei de atribuire, să existe acorduri semnate de stabilire a modalităților de participare a țărilor respective la programul instituit prin regulamentul menționat mai sus.

Lista actualizată a țărilor care îndeplinesc condiÈ›iile prevăzute la articolul 8 din regulamentul menÈ›ionat È™i cu care Comisia Europeană a început negocieri poate fi consultată aici.

Persoanelor fizice nu le este permisă solicitarea unui grant.

Acțiunea 1 Sprijin pentru festivaluri este deschisă unei singure entități europene.

AcÈ›iunea 2 Sprijin pentru reÈ›elele europene de festivaluri este deschisă unei reÈ›ele europene formate dintr-o entitate de coordonare ȘI cel puÈ›in 3 organizaÈ›ii membre. Entitatea de coordonare È™i organizaÈ›iile membre trebuie să fie înfiinÈ›ate în mod legal în diferite țări participante.

Entitatea de coordonare depune cererea în numele tuturor organizaÈ›iilor membre È™i trebuie să fie în măsură să reprezinte membrii reÈ›elei în orice relaÈ›ie contractuală care poate fi încheiată cu agenÈ›ia, în cazul selectării reÈ›elei. Cererile trebuie să includă scrisori de intenÈ›ie din partea organizaÈ›iilor membre, prin care să-È™i confirme participarea.

Acțiuni eligibile

Pentru Acțiunea 1 Sprijin pentru festivaluri și Acțiunea 2 Sprijin pentru rețelele europene de festivaluri:

Vor fi acceptate numai solicitările prezentate de entități eligibile care organizează festivaluri audiovizuale în țările participante la subprogramul MEDIA.

Prin festival audiovizual se înÈ›elege un eveniment:

  • care propune un program de filme eligibile (filme artistice, documentare sau de animaÈ›ie) proiectate pentru un număr mare de spectatori, incluzând atât publicul larg, cât È™i profesioniÈ™ti din domeniul audiovizualului acreditaÈ›i internaÈ›ional, dar È™i presa;
  • care se derulează într-o anumită perioadă de timp, într-un oraÈ™ stabilit în prealabil;
  • È™i care este supus unui regulament/unei proceduri de selecÈ›ie clare.

Cel puÈ›in 70 % din totalul programelor eligibile prezentate publicului în timpul festivalului SAU cel puÈ›in 100 de lungmetraje (sau 400 de filme de scurt metraj – în cazul festivalurilor de film de scurt metraj) trebuie să provină din țări participante la subprogramul MEDIA (vezi secÈ›iunea 6.1 PARTEA A din îndrumări). În cadrul acestui program cu producÈ›ii provenind din „țări participante la subprogramul MEDIA”:

  • cel puÈ›in 50 % dintre filme trebuie să fie străine;
  • cel puÈ›in 15 dintre aceste țări trebuie să fie reprezentate.

Durata maximă de desfășurare a acțiunilor este de 12 luni.

Pentru Acțiunea 1 Sprijin pentru festivaluri

Activitățile trebuie să înceapă în următoarele perioade:

 

Data de începere a activităților

Perioada acțiunii

Propunerile depuse la
21 noiembrie 2019

în perioada: 01.05.2020 - 31.10.2020

12 luni

Propunerile depuse la
23 aprilie 2020

în perioada: 01.11.2020 - 30.04.2021

12 luni

Pentru Acțiunea 2 Sprijin pentru rețelele europene de festivaluri

Activitățile eligibile pentru rețea sunt cele legate de:

  • coordonarea membrilor reÈ›elei È™i a activităților referitoare la dezvoltarea sa structurată durabilă (de exemplu, evenimente de colaborare; schimb de know-how È™i de informaÈ›ii; comunicarea între membri)
  • acordarea de sprijin financiar unor terÈ›i (membri ai reÈ›elei) pentru punerea în aplicare de activități comune în conformitate cu prioritățile È™i obiectivele cererii (cuantumul maxim al finanțării pentru fiecare membru este de 30 000 EUR)

Criteriile de atribuire

Solicitările eligibile vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:

Acțiunea 1 - Sprijin pentru festivaluri

  • Relevanță (30 de puncte)
    • activități care vizează publicul, în special activități de comunicare, inclusiv activități online, utilizarea celor mai recente tehnologii È™i instrumente digitale, cum ar fi mijloacele de comunicare sociale, precum È™i acÈ›iuni de culturalizare cinematografică în cadrul proiectului;
  • Calitatea conÈ›inutului È™i a activităților (35 de puncte)
    • dimensiunea europeană a programelor, de exemplu diversitatea culturală È™i geografică, precum È™i calitatea relaÈ›iilor de colaborare È™i de parteneriat cu alte festivaluri transfrontaliere de film european;
  • Diseminarea rezultatelor proiectului, impact È™i sustenabilitate (30 de puncte)
    • dimensiunea publicului È™i a comunității profesionale, precum È™i impactul asupra promovării È™i circulaÈ›iei operelor audiovizuale europene (utilizarea tehnologiilor È™i mecanismelor digitale pentru facilitarea distribuÈ›iei comerciale sau alternative);
  • Organizarea echipei (5 puncte)
    • repartizarea rolurilor È™i a responsabilităților echipei în raport cu obiectivele specifice ale acÈ›iunii propuse.

Acțiunea 2 - Sprijin pentru rețelele europene de festivaluri

  1. Relevanță (30)
    Acest criteriu evaluează relevanÈ›a reÈ›elei pentru a îndeplini obiectivele prezentei cereri de propuneri.
  2. Calitatea conținutului și a activităților (30)
    Acest criteriu evaluează calitatea strategiilor pentru activitățile comune, potențialul rezultatelor preconizate, eficiența din punctul de vedere al costurilor a acordurilor de lucru.
  3. Diseminarea rezultatelor proiectului, impact și sustenabilitate (20)
    Acest criteriu evaluează abordarea reÈ›elei în ceea ce priveÈ™te promovarea, comunicarea È™i diseminarea activităților sale comune È™i promovarea schimbului de cunoÈ™tinÈ›e È™i a schimbului de bune practici.
  4. Calitatea rețelei (20)
    Acest criteriu evaluează structura geografică a reÈ›elei È™i distribuÈ›ia rolurilor È™i responsabilităților în legătură cu obiectivele specifice ale acÈ›iunii propuse.

Buget

Bugetul total alocat pentru cofinanțarea proiectelor este estimat la 3.7 milioane EUR.

Pentru Acțiunea 1 Sprijin pentru festivaluri, este disponibilă pentru fiecare dintre cele două termene o sumă orientativă de 1,6 milioane EUR.

ContribuÈ›ia financiară din partea UE va fi sub forma unei sume forfetare, stabilită în funcÈ›ie de numărul de filme europene din program È™i cuprinsă între 19 000 EUR È™i 75 000 EUR.
Finanțarea UE este limitată la o rată maximă de cofinanțare de 60 % din totalul costurilor eligibile.

Pentru Acțiunea 2 Sprijin pentru rețelele europene de festivaluri, este disponibilă o sumă orientativă de 500 000 EUR.

Contribuția maximă pentru fiecare rețea selectată este de 180 000 EUR.
Finanțarea UE este limitată la o rată maximă de cofinanțare de 80% din totalul costurilor eligibile.
Comisia Europeană îÈ™i rezervă dreptul de a nu distribui toate fondurile disponibile.

Termenul de depunere a dosarelor

Datele-limită pentru transmiterea propunerilor:

  • 21.11.2019, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului):
    Acțiunea 1
    pentru activitățile care vor începe între 01.05.2020 È™i 31.10.2020;
  • 23.04.2020, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului):
    21.05.2020, ora 17.00 (ora Bruxelles-ului) (actualizat 02.04.2020):
    AcÈ›iunea 1 pentru activitățile care vor începe între 01.11.2020 È™i 30.4.2021 È™i AcÈ›iunea 2.

Propunerile trebuie depuse utilizându-se formularul de înscriere online (formular electronic). Nu se acceptă nicio altă metodă de depunere a dosarelor. SolicitanÈ›ii trebuie să furnizeze toate documentele solicitate È™i menÈ›ionate în formularele electronice.

Detalii complete

Textul integral al îndrumărilor È™i formularele de înscriere pot fi găsite aici.

Dosarele trebuie să respecte toate condiÈ›iile precizate în îndrumări È™i să fie depuse utilizând formularele electronice puse la dispoziÈ›ie.

Rezultate »