Datele-limită pentru transmiterea propunerilor:
Prezentul anunÈ› de cerere de propuneri are la bază Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului „Europa creativă” (JO L 347/221), precum È™i rectificarea la acest regulament din 27 iunie 2014 (JO L 189/260).
Prezenta cerere de propuneri este condiÈ›ionată de disponibilitatea fondurilor în urma adoptării bugetului pentru 2018 de către autoritatea bugetară.
În cadrul obiectivului specific de promovare a circulaÈ›iei non-naÈ›ionale a filmelor europene, una dintre prioritățile subprogramului MEDIA este sprijinirea distribuÈ›iei în cinematografe prin marketing non-naÈ›ional, branding, distribuÈ›ia È™i prezentarea de opere audiovizuale.
Subprogramul MEDIA acordă sprijin pentru instituirea de sisteme de sprijin pentru distribuÈ›ia de filme europene non-naÈ›ionale prin distribuÈ›ia în cinematografe È™i alte platforme, precum È™i pentru activitățile de vânzări internaÈ›ionale, în special subtitrarea, dublarea È™i descrierea audio a operelor audiovizuale.
SolicitanÈ›ii trebuie să fie distribuitori cinematografici europeni implicaÈ›i în activități comerciale destinate să aducă un film în atenÈ›ia unui public larg pentru a fi exploatat în cinematografe È™i ai căror activități contribuie la realizarea obiectivelor menÈ›ionate mai sus.
Societățile solicitante trebuie să fie stabilite într-una dintre țările participante la subprogramul MEDIA È™i trebuie să fie deÈ›inute, direct sau prin intermediul unei participaÈ›ii majoritare, de către resortisanÈ›i ai acestor țări.
Candidaturile din partea entităților juridice stabilite într-una din următoarele categorii de țări sunt eligibile numai dacă sunt îndeplinite toate condiÈ›iile menÈ›ionate la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului privind instituirea programului „Europa creativă”(JO L 347/221), iar Comisia Europeană a iniÈ›iat negocieri cu È›ara respectivă:
Programul este deschis, de asemenea, acÈ›iunilor de cooperare bilaterală sau multilaterală care vizează anumite țări sau regiuni, în funcÈ›ie de creditele suplimentare plătite de țările sau regiunile respective È™i de acordurile specifice care urmează să fie convenite cu acestea.
Programul permite cooperarea È™i acÈ›iunile comune cu țări care nu participă la program, precum È™i cu organizaÈ›ii internaÈ›ionale care activează în sectoarele culturale È™i creative, cum ar fi UNESCO, Consiliul Europei, OrganizaÈ›ia pentru Cooperare È™i Dezvoltare Economică sau OrganizaÈ›ia Mondială a Proprietății Intelectuale, pe baza contribuÈ›iilor comune la realizarea obiectivelor programului.
Pot fi selectate È™i propuneri ale unor candidaÈ›i din țări aflate în afara UE, cu condiÈ›ia ca, la data deciziei de atribuire, să fi fost semnate acorduri de stabilire a modalităților de participare a țărilor respective la programul instituit prin regulamentul menÈ›ionat mai sus.
Activitățile care vor fi finanÈ›ate sunt campanii de distribuÈ›ie a filmelor europene eligibile, depuse din partea unei grupări eligibile de minimum 7 distribuitori coordonate de agentul de vânzări al filmului.
Filmul trebuie să fi fost produs în cea mai mare parte de un producător/producători stabilit (stabiliÈ›i) în țările participante la subprogramul MEDIA È™i să fi fost realizat cu participarea semnificativă a profesioniÈ™tilor din țările respective. Filmul trebuie să fie o operă recentă de ficÈ›iune sau de animaÈ›ie ori un documentar recent cu o durată de peste 60 de minute È™i să provină dintr-o È›ară diferită de È›ara de distribuÈ›ie.
Filmul nu trebuie să reprezeinte un conÈ›inut alternativ (operă, concert, spectacol etc.) sau în publicitate.
Filmele din DE, ES, FR, IT și UK trebuie să aibă un budget de producție de maximum 10 milioane EUR.
Pentru ca filmul să fie eligibil, drepturile de autor iniÈ›iale aferente acestuia nu trebuie să fi fost stabilite înainte de 2015.
Lansarea în cinematografe a filmului (fără a se lua în considerare avanpremierele È™i proiecÈ›iile speciale) trebuie să aibă loc pe teritoriile vizate cel mai devreme la data depunerii dosarului È™i în termen de 18 luni de la termenul aplicabil de depunere a dosarului.
Dosarele eligibile vor fi evaluate în funcÈ›ie de următoarele criterii:
Va fi selectată gruparea de distribuitori care prezintă un film artistic pentru copii cu punctajul cel mai ridicat, indiferent de clasificarea dosarelor din întreaga procedură de selecÈ›ie.
Bugetul total disponibil este de 9 750 000 EUR. ContribuÈ›ia financiară va fi sub forma unei sume forfetare, stabilite în funcÈ›ie de numărul de ecrane atins în prima săptămână a lansării È™i cuprinse între 2 200 EUR È™i 150 000 EUR.
Termenele de trimitere a dosarelor sunt 05.12.2017 și 14.06.2018.
Propunerile trebuie depuse cel târziu la ora 12.00 (la prânz, ora Bruxelles-ului) la termenul aplicabil, utilizând formularul de înscriere online (formular electronic). Nu se acceptă nicio altă metodă de depunere a dosarelor. SolicitanÈ›ii trebuie să furnizeze toate documentele solicitate È™i menÈ›ionate în formularele electronice. În plus, un set de anexe obligatorii care nu pot fi depuse online trebuie trimis AgenÈ›iei prin poÈ™tă, până la termenul aplicabil, la următoarea adresă:
Education, Audiovisual & Culture Executive Agency
Creative Europe Programme (2014–2020)
MEDIA Sub-programme – SELECTIVE SCHEME
Avenue du Bourget 1
J-59 03/052 BE – 1049 Bruxelles
Belgia
Textul complet al îndrumărilor È™i formularele de înscriere pot fi găsite la următoarea adresă de internet: https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/distribution-selective-scheme-support-for-transnational-distribution-european-films-2018_en
Dosarele trebuie să respecte toate condiÈ›iile precizate în îndrumări È™i să fie depuse pe formularele electronice puse la dispoziÈ›ie.