Termen- limită pentru trimiterea propunerilor
Prezentul anunÈ› de cerere de propuneri are la bază Regulamentul (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului „Europa creativă” (JO L 347/221), precum È™i rectificarea la acest regulament din 27 iunie 2014 (JO L 189/260).
Prezenta cerere de propuneri este condiÈ›ionată de disponibilitatea fondurilor în urma adoptării bugetului pentru 2020 de către autoritatea bugetară.
În cadrul obiectivului specific de promovare a circulaÈ›iei transnaÈ›ionale, una dintre prioritățile subprogramului MEDIA este să acorde sprijin pentru atragerea unui public mai larg, ca mijloc de stimulare a interesului față de operele audiovizuale È™i de îmbunătățire a accesului la acestea, în special prin promovare, evenimente, educaÈ›ie cinematografică È™i festivaluri.
Subprogramul MEDIA acordă sprijin pentru activități care au ca scop promovarea educaÈ›iei cinematografice È™i îmbunătățirea cunoÈ™tinÈ›elor È™i a interesului publicului cu privire la operele audiovizuale europene, inclusiv în ceea ce priveÈ™te patrimoniul audiovizual È™i cinematografic, mai ales în rândul publicului tânăr.
Solicitantul trebuie să fie un consorÈ›iu (È™eful de proiect È™i cel puÈ›in 2 parteneri) de entități (întreprinderi private, organizaÈ›ii non-profit, asociaÈ›ii, organizaÈ›ii de caritate, fundaÈ›ii, primării/consilii locale etc.), cu sediul într-una din țările participante la subprogramul MEDIA È™i deÈ›inut direct sau prin participare majoritară de cetățeni din țările respective. În cazul în care o societate este cotată la bursă, pentru a i se stabili naÈ›ionalitatea se va lua în considerare locul unde se află bursa.
Sunt eligibile candidaturile primite din partea entităților juridice înfiinÈ›ate într-una din țările următoare, cu condiÈ›ia să întrunească toate condiÈ›iile menÈ›ionate la articolul 8 din Regulamentul privind instituirea programului „Europa Creativă”:
Programul este deschis, de asemenea, acÈ›iunilor de cooperare bilaterală sau multilaterală care vizează anumite țări sau regiuni, în funcÈ›ie de creditele suplimentare plătite de țările sau regiunile respective È™i de acordurile specifice care urmează să fie convenite cu acestea.
Programul permite cooperarea È™i derularea de acÈ›iuni comune cu țări care nu participă la program, precum È™i cu organizaÈ›ii internaÈ›ionale care activează în sectoare culturale È™i creative, cum sunt UNESCO, Consiliul Europei, OrganizaÈ›ia pentru Cooperare È™i Dezvoltare Economică sau OrganizaÈ›ia Mondială a Proprietății Intelectuale, pe bază de contribuÈ›ii comune la realizarea obiectivelor programului.
Pot fi selectate și propuneri ale unor solicitanți din țări din afara UE, cu condiția ca, la data deciziei de atribuire, să existe acorduri semnate care să stabilească modalitățile de participare a țărilor respective la programul instituit prin regulamentul menționat mai sus.
Lista actualizată a țărilor care îndeplinesc condiÈ›iile prevăzute la articolul 8 din regulament È™i cu care Comisia a demarat negocieri poate fi consultată aici.
Persoanele fizice nu pot să solicite acordarea unui grant.
Proiecte care oferă mecanisme pentru o mai bună cooperare a iniÈ›iativelor de educaÈ›ie cinematografică din Europa în vederea îmbunătățirii eficienÈ›ei È™i a dimensiunii europene a acestor iniÈ›iative È™i a dezvoltării de proiecte noi È™i inovatoare, în special cu ajutorul instrumentelor digitale. Publicul È›intă al iniÈ›iativelor de educaÈ›ie cinematografică trebuie să fie tinerii cu vârsta sub 19 ani.
Proiecte care oferă mecanisme pentru a mări contribuÈ›ia filmelor È™i operelor audiovizuale europene la educaÈ›ie, inclusiv cataloage organizate de filme. Proiectul ar trebui să se bazeze într-o proporÈ›ie semnificativă (cel puÈ›in 50 %) pe filme europene.
Proiectele necesită cel puÈ›in 3 parteneri, din care cel puÈ›in 2 parteneri trebuie să fie din sectorul educaÈ›iei cinematografice. Partenerii trebuie să aibă sediul în 3 țări diferite care participă la subprogramul MEDIA È™i să acopere cel puÈ›in 3 limbi diferite.
AcÈ›iunea trebuie să înceapă între 01.09.2020 È™i 01.01.2021 È™i să dureze 24 luni.
Se va acorda un punctaj dintr-un total de 100 de puncte, pe baza următoarelor ponderi:
Bugetul total disponibil este de 1,9 milioane EUR.
Contribuția financiară din partea Uniunii nu poate depăși 70 % din totalul costurilor eligibile ale acțiunii.
Grantul UE minim solicitat este de 200 000 EUR.
Propunerile trebuie depuse cel târziu până la data de 12.03.2020, ora 17.00 CET/CEST (ora Bruxelles-ului), prin formularul electronic de candidatură (eForm). Nu se acceptă altă metodă de depunere a cererilor. SolicitanÈ›ii trebuie să furnizeze toate documentele cerute È™i menÈ›ionate în formularele electronice.
Textul complet al ghidului și formularele de cerere se găsesc aici.
Candidaturile trebuie să respecte toate cerințele ghidului și să fie depuse cu ajutorul formularelor electronice puse la dispoziție.